Door de steeds verder uitlopende betalingstermijnen die door sommige klanten gehanteerd worden zien vele bedrijven zich genoodzaakt een incassobureau onder de arm te nemen. Vooral ook het feit dat vele firma’s anders zelf in de problemen komen om hun leveranciers te betalen creëert onzekerheid en angst bij zaakvoerders en dus willen ze hun geld zo snel mogelijk op hun rekening gestort krijgen. Een incassobureau kan u hier inderdaad in bijstaan zodat alles vlotter en gemakkelijker verloopt maar uiteraard zit hier een prijskaartje aan vast.
Vaste kostprijs of volgens resultaat
De werkwijze die de incassobureaus hanteren kan dikwijls nogal eens verschillen. Sommige bureaus gebruiken een vaste kostprijs per klant die ze moeten opvolgen of per dossier dat men aan hen overmaakt. Deze prijs is totaal onafhankelijk van resultaat en heeft dus als gevolg dat het goed kan zijn dat men kosten moet betalen aan het bureau zonder dat men eigenlijk ooit de factuur betaald krijgt. Wat wel een voordeel is van deze methode is de dikwijls lagere kostprijs die hieraan verbonden is.
Een andere methode is de werkwijze “no cure no pay”. Deze manier houdt eigenlijk in dat het incassobureau niets of zeer weinig zal verdienen zolang de klant niet betaald. Op die manier kan men wel vaststellen dat er veel meer evolutie zit in de zaak en men vaak betere resultaten verkrijgt want het bureau zelf zal tenslotte ook alles doen om betaald te worden. Een nadeel van deze wijze is de hogere kostprijs. Men rekent eerst niets aan maar als er dan resultaat geboekt wordt, dan is de factuur vaak veel hoger dan wanneer men met een vaste kostprijs werkt. Voor sommigen is dit dé ideale manier van werken, anderen doen dit liever niet maar dit is totaal afhankelijk van persoonlijke voorkeur.
Kostprijs berekenen aan de hand van percentages op factuurbedragen
Een andere manier waarmee men kan werken en een die ook dikwijls gebruikt wordt is de berekening van de incassokosten volgens een percentage van het factuurbedrag. Men stelt dus in vele gevallen vooraf een samenwerkingscontract op en daarin zet men een vast percentage die het incassobureau zal aanrekenen, berekend op het factuurbedrag. Uiteraard is men ook in dit geval niet zeker of men ooit het factuurbedrag zal ontvangen van de schuldenaar maar eigenlijk is men dit de dag van vandaag nooit meer zeker. Een goed incassobureau onder de arm nemen en openstaande debiteuren zeer nauw laten opvolgen is dus de beste manier om vele problemen te vermijden.
Wacht dus niet langer op uw geld en vraag meteen uw vrijblijvende offertes aan voor de samenwerking met een incassobureau!